10 lucruri pe care trebuie să le știi despre vin înainte de a comanda o sticlă


Câte calorii are o sticlă de vin, câte pahare înseamnă o sticlă de vin, există un vin potrivit pentru orice situație, cine nu și-a pus măcar o dată una dintre aceste întrebări cu meniul de băuturi a unui restaurant în față sau, pur și simplu, în fața rafturilor de vin dintr-un supermarket sau magazin specializat?
Sunt întrebări perfect firești pe care, te asigurăm, cu toții ni le-am adresat cu mai multe ocazii, așa că am decis să le elucidăm împreună și să facem un pas în alegerea rapidă a unui vin bun:

1. Ce este vinul?

  Vinul este o băutură alcoolică obținută din fermentarea sucului stors din struguri. Tehnic vorbind, vinul poate fi obținut din orice fructe (mere, prune, vișine) dar cel obținuți din struguri de vin (diferiți de strugurii de masă) este cel mai popular pe întreg mapamondul. Vorbind de diferențe, diferența dintre vin și bere este că cea din urmă este obținută din grâne fermentate.

  2. Câte pahare poți umple cu o sticlă de vin?

   O sticlă de vin are 750 de ml, ceea ce înseamnă că poți umple 5 pahare de vin cu 150 de ml din licoare (în imagine vezi cum arată aceeași cantitate în tipuri diferite de pahare de vin). Dacă ții minte asta, nu vei mai ezita în momentul comandării unei sticle de vin în oraș și nici nu vei simți tentația să cumperi vin la pahar; acesta, contrar impresiei că faci o afacere bună, te ajunge mult mai scump ca suma unei sticle împărțită la 5.
   cate pahare vin intr-o sticla
    

   3. Ce conține o sticlă de vin?

    • apă
    • alcool
    • minerale (fier, magneziu, fosfor, potasiu, fluor, calciu, sulf, nitrogen)
    • acizi (lactic, acetic, citric etc)

    4. Câți struguri intră în fabricarea unei sticle de vin?

     O sticlă de vin conține aproximativ 950g de struguri; asta înseamnă că într-o sticlă de vin intră între 300-900 de boabe de struguri de vin.
     Strugurii de vin sunt diferiți de cei de masă: sunt mai mici, mai dulci și au mulți sâmburi. Majoritatea vinurilor au la bază aceeași specie de struguri; își are originea în regiunea Caucazului și se numesc Vitis Vinifera. Cea mai popular varietate a acestei specii este Cabernet Sauvignon.  

     5. Câte calorii conține o sticlă de vin?

      În funcție de tipul de vin și, deci, de cantitatea de alcool conținută, o sticlă poate conține între 460 și 1440 de calorii. Desigur, vinurile care ar trebui să-i îngrijoreze pe cei care sunt la dietă sunt cele de desert:
      • Vin alb sec (10% alcool per volum) - 460 calorii;
      • Vin rosu sec  (11,5% alcool per volum)- 600 calorii;
      • Vin roșu și alb (12,5-13,5% alcool per volum) – 750 calorii;
      • Vin roșu și alb (14% alcool per volum) – 820 calorii;
      • Vinuri pentru desert (21 % alcool per voum) – 1440 calorii.

      6. Ce sunt vinurile de soi?

       Vinurile de soi, așa cum le spune numele, sunt obținute dintr-un singur soi de struguri. De exemplu, o sticlă de Rară Neagră este obținută din 100%  struguri Rară Neagră. Fiecare țară în parte are propriile reguli despre ce procent din acest soi trebuie folosit în obținerea vinului ca acesta să poată să primească titlul de vin de soi.

       7. Ce sunt cupajele?

        Cupajele sunt obținute din mai multe varietăți din vin iar combinarea acestora este o metoda tradițională de producere a vinului. Fiecare regiune în parte este recunoscută prin cupajele ei specifice. Spre exemplu,  Negru de Purcari este un vin roșu sec care conține 70% Cabernet-Sauvignon, 25% Saperavi și 5% Rara Neagră. Cele mai multe cupaje sunt realizate după ce fermentarea și îmbătrânirea este completă.

        8. Ce anume dă gust vinului?

         • Aciditatea. Vinul, ca băutură, poate avea acidități diferite, pornind de la valori ale PH-ului de 2.5 (standard pentru lămâie) și ajungând la 4.5 (iaurtul grecesc). Aciditatea îi dă vinului un gust acidulat, ușor înțepător.
         • Dulceața. Așa cum am discutat mai sus,  în funcție de tipul de vin, putem avea mai multe grade de dulceață. Vinul sec nu are urmă de dulceață, în vreme ce vinurile pentru desert (dulci sau fortificate) satisfac iubitorii de gusturi dulci.  
         • Surpriza este că, există și excepții de la regulă: un vin fără zahăr (rezidual) poate avea un gust mai dulce decât alte vinuri. Regiunea în care cresc strugurii, varietatea lor și tipul de baric în care îmbătrânesc pot influența dulceața unui vin.
         • Alcoolul. Gustul alcoolui este înțepător, îți învăluie palatul și încălzește gâtlejul. În funcție de indicele alcool per volum (între 10-15%), gustul vinului va prelua aceste caracteristici gustative.
         • Taninul. Este specific vinurilor roșii și contribuie la calitatea astringentă a acestora. Gustul taninului luat separat, poate fi exeperimentat dacă pui un pliculeț umed de ceai negru pe limbă.
         • Componentele aromatice. Fiecare varietate de struguri are o aromă diferită. De aceea, unele vinuri miros a fructe de pădure, în vreme ce altele au un parfum floral. Un alt element care contribuie la buchetul vinului este vârsta acestuia și tipul de butoi în care învechește. Un butoi de stejar îmbogățește vinul cu o aromă de vanilie și influențează și oxidarea vinului; acest din urmă proces aduce arome de nuci, fructe sau flori uscate vinului.  
         productie vin
          

         9. De ce își schimbă vinul gustul de la an la an?

         Dacă desfaci o sticlă din whiskey-ul preferat în fiecare an de producție, va avea exact același gust. E valabil și pentru bere, dar nu și pentru vin. Același vin va avea un gust diferit de la an la an iar variabilele care conduc la efectul acesta sunt:
         • Natura – temperaturi, sol, precipitații, vânt/soare/umbră;
         • Acțiunile producătorului: curățarea viei, momentul recoltării, controlul calității, folosirea aditivilor și a conservanților, timpul de învechire, momentul îmbutelierii, condițiile în care a fost depozitat vinul;
         • Tu. Prețul vinului ne poate influența percepția calității lui, la fel și eticheta; dacă ai auzit despre un vin că este bun, papilele tale gustative sunt pregătite să îi ofere mai mult credit decât unui vin ales la întâmplare.

         10. Există un vin potrivit în orice situație?

         Da. Vinul roze rece și sec. Este special creat pentru mesele de prânz; poți să îl consumi cu orice fel de mâncare, te va răcori și îți va permite să te întorci cu succes la lucru.
         Vinul este genul de băutură care poate face fericiți, în egală măsură, atât cunoscătorii cât și băutorii ocazionali. Frumusețea acestei licori este că devine din ce în ce mai complexă pe măsură ce afli mai multe despre cum este obținută și cum poate fi servită pentru a-ți crea cât mai multă plăcere.  
         Împărtășește-ne care este cel mai interesant sau util lucru pe care l-ai aflat aici despre vin:
          
         Sursa foto: shutterstock.com