7 reguli foarte simple. Cum să păstrezi vinul în condiții optime


Ai cumpărat sau ai primit o sticlă cu vin, însă nu intenționezi să-l consumi de îndată ce ajungi acasă, ci aștepți o zi relaxantă, în care să te bucuri de magia licorii. Însă cum îl păstrezi?

Pentru situațiile obișnuite, fiecare dintre noi poate păstra vinul în siguranță, așa că ne-am gândit să răspundem la câteva întrebări pe care cu siguranță ți le vei pune dacă ești, într-adevăr, îndrăgostit de vin:

1. Care este temperatura optimă de păstrare

Căldura este principalul inamic al vinului. Temperaturile mai mari de 21 de grade Celsius vor îmbătrâni vinul foarte repede, iar acesta va deveni „gătit”, fapt ce îi va conferi o aromă plată. Intervalul ideal de temperatură este între 7 și 18 grade Celsius. Temperatura ideală de păstrare a vinului este cea de 12-13 grade Celsius. Aceasta nu este, însă, o știință exactă, de aceea nu trebuie să te sperii dacă temperatura din spațiul de stocare este cu câteva grade mai ridicată decât cea ideală, atât timp cât bei vinul îndeajuns de repede de la momentul în care a fost produs.

2. Ce se întâmplă dacă temperatura este prea mică

Nu este nimic rău în a păstra vinul la frigider timp de câteva luni, însă nu este indicat să-l păstrezi astfel prea mult timp. Care sunt riscurile:

  • Temperatura din frigider este, de obicei, mai mică de 7 grade Celsius, fiind necesară pentru păstrarea alimentelor perisabile cât mai mult timp;
  • Lipsa umidității ar putea duce la uscarea dopurilor, fapt ce va permite aerului să se infiltreze în sticlă prin porii dopurilor de plută și să afecteze calitatea vinului;
  • Dacă vinul îngheață, își va pierde savoarea, iar sticla s-ar putea sparge din cauza gheții, al cărei volum este mai mare decât cel al lichidului.

3. Cât de importantă este stabilitatea temperaturii

Mai important decât să te străduiești să păstrezi vinul la 12-13 grade Celsius este să-l ferești de trecerile de la rece la cald sau de la cald la rece. Dincolo de pierderea aromelor, contracția sau dilatarea lichidului ar putea împinge dopul în afară sau ar putea genera infiltrații. Coerența temperaturii este importantă, însă nu deveni paranoic cu privire la micile fluctuații de temperatură.

Respectarea cu strictețe a modului în care vinul este produs și păstrat până în momentul în care ajunge pe rafturi se află în sarcina noastră, iar Château Purcari este recunoscut în toată lumea pentru vinurile sale super-premium, care au adunat pe parcursul secolelor peste 200 de distincții la cele mai prestigioase concursuri internaționale. Responsabilitatea ta este cea de a te bucura de aromele vinurilor.

4. Cu lumina stinsă sau cu lumina aprinsă?

Lumina, dar mai ales lumina soarelui, poate deveni o problemă pentru păstrarea vinului pe termen mediu și lung. Razele ultraviolete pot afecta calitatea vinului. Te-ai întrebat vreodată de ce viticultorii folosesc sticle colorate pentru depozitarea vinului? Răspunsul este simplu: aceste sticle reprezintă pentru vin ceea ce sunt ochelarii de soare pentru ochii noștri. Cămara în care depozitezi vinul trebuie să fie, însă, dotată cu un bec, de aceea trebuie să știi că becurile incandescente sunt mai sigure pentru vin decât cele fluorescente, care emit o cantitate mică de raze ultraviolete.

vin

5. Care este nivelul optim de umiditate

Cel puțin, nu în mod exagerat! Experții în vinuri spun că sticlele de vin trebuie păstrate într-un spațiu în care umiditatea este de 70%. Teoretic, aerul prea uscat duce la uscarea dopului, care va lăsa particulele de aer să pătrundă în interiorul sticlei. Într-adevăr, acest lucru se poate întâmpla. Dacă nu locuiești, însă, în deșert sau în zona arctică și nu dorești să păstrezi o sticlă de vin timp de cel puțin zece ani, probabil că nu ți se va întâmpla și ție. Dacă umiditatea este cuprinsă între 50 și 80%, vinul se află în siguranță. În plus, prea multă umiditate poate duce la apariția mucegaiului, care nu va afecta vinul bine sigilat, iar un umidificator sau un aparat de dezumidificare ar rezolva definitiv această problemă.

6. De ce sunt depozitate la orizontală sticlele de vin

În mod tradițional, sticlele cu vin au fost depozitate în poziție orizontală, pentru a lăsa lichidul să atingă dopul, fapt ce împiedică uscarea acestuia. Dacă nu păstrezi vinul timp de foarte mulți ani, depozitarea pe orizontală nu este necesară. Cu toate acestea, o astfel de metodă de depozitare te va ajuta să economisești mai mult spațiu și în mod sigur nu va afecta calitatea vinului.

7. Ce se întâmplă dacă agiți vinul

Există câteva teorii care spun că vibrațiile pot afecta vinul pe termen lung prin grăbirea reacțiilor chimice ale acestuia. Unii colecționari foarte scrupuloși se tem până și de vibrațiile cauzate de echipamentele electronice, deși nu există dovezi concrete care să ateste nocivitatea acestora. Vibrațiile puternice pot mișca sedimentele din interiorul sticlelor de vin vechi, împiedicând decantarea acestora și afectând gustul și textura vinului. Dacă nu locuiești, însă, deasupra unei gări sau nu găzduiești concerte rock, vibrațiile nu vor afecta vinul depozitat pe termen scurt și mediu.

Prin urmare, unde ar trebui să păstrezi vinul?

Dacă nu deții un subsol rece, nu prea umed, care poate fi transformat într-o pivniță, poți improviza niște rafturi simple, aflate într-un loc sigur. Exclude din planurile tale:

  • bucătăria;
  • camera unde usuci rufele;
  • camera unde se află boilerul, unde temperaturile foarte ridicate sau flucturațiile de temperatură pot, într-adevăr, să afecteze calitatea vinului.

Ce îți recomandăm:

  • Caută un loc care să fie ferit de lumina directă a soarelui. Ai putea depozita vinul și într-o debara pe care să o dedici acestui scop;
  • Așază sticlele de vin cu eticheta la vedere, pentru a nu fi nevoit să le miști în mod inutil, doar ca să afli ce conțin.

Trebuie să știi, însă, că dacă nu intenționezi să păstrezi vinul mai mult de câteva luni, condițiile de depozitare nu trebuie să respecte cu strictețe toate regulile de mai sus. O cămară întunecată este suficientă pentru a te bucura, la un moment dat, de un vin aromat și de calitate.

Totodată, trebuie să știi că doar foarte puține vinuri aflate pe piață pot fi învechite. Cele mai multe vinuri sunt consumate după câțiva ani de la scoaterea lor spre vânzare.

Dacă vrei să învechești vinul mai mulți ani, ar trebui să investești într-un sistem de depozitare profesionist și să știi ce vinuri să cumperi, însă aceasta este o cu totul altă poveste, după cum ne convinge filmulețul de mai jos:

Tu cât de mult timp păstrezi vinul înainte de a-l consuma și în ce condiții îl depozitezi?

vin rosu

Foto: shutterstock.com