Vin seri frumoase. Bucură-te de relaxare totală prin terapia care nu are nicio contraindicație


Despre terapia prin muzică se vorbește încă din 1789, însă chiar dacă, aparent, îi cunoaștem beneficiile și avem impresia că suntem înconjurați de ele oriunde se aude muzică în surdină - la birou, în mall, în supermarket, realitatea este alta. Dacă nu este ascultată ca unică activitate, muzica  - cea care ajută plantele să crească și oamenii să se relaxeze - nu are mai are aceleași efecte liniștitoare, după cum sugerează numeroase studii.

De când nu ai mai ascultat activ muzică? De când nu te-ai așezat în fotoliu și te-ai bucurat de o audiție în compania unui pahar cu vin? Iată ce ai de făcut ca să ai parte de seri mai frumoase, pe ritmuri îmbietoare.

O seară acasă în care îți dedici timp activ, jumătate de oră, ca să asculți muzică și să bei un pahar de vin poate avea un impact serios asupra ființei tale, în special atunci când ajungi acasă obosit și îngândurat. Folosește aceste momente pentru a-ți înțelege mai bine reacțiile din timpul zilei, pentru a proiecta interpretări pozitive asupra lor și pentru a ajunge la concluzia că, până la urmă, ai avut o zi bună.  

Efectul Mozzart asupra creierului uman si asupra stării tale de spirit

Cercetătorii au descoperit că muzica are un impact pozitiv asupra activității neuronale. Modificările de la nivel cerebral ce apar în timp ce ascultăm compoziții ale lui Wolfgang Amadeus Mozart au fost numite ”Efectul Mozart”. Însuși Albert Einstein, la rândul său un violonist amator, spunea despre muzica lui Mozart că ”este atât de pură încât pare că ea a existat mereu în univers așteptându-l pe maestru să o descopere”.

De-a lungul timpului s-a descoperit că nu doar compozițiile lui Mozart au un efect pozitiv asupra creierului și organismului uman, ci și muzica lui Shubert, a lui Bach, Beethoven sau a altor compozitori clasici. Studii recente au mers chiar mai departe si au scos la iveală faptul că muzica, indiferent dacă vorbim despre cea clasică sau cea modernă, determină scăderea presiunii arteriale și are un efect relaxant asupra corpului și minții noastre.

Mai multe cercetări au demonstrat că muzica...

 • Îmbunătățește funcțiile sistemului imunitar
 • Scade presiunea arterială
 • Alină durerile acute și cronice
 • Alungă stările de greață
 • Îmbunățește controlul mușchilor (pacienții suferinzi de Parkinson sunt adesea tratați prin terapie muzicală)
 • Îmbunătățește funcțiile cerebrale, capacitate de concentrare și memoria (fiind utilizată în terapia pacienților care suferă de Alzheimer)
 • Reduce stresul, anxietatea și tensiunea de la nivel muscular
 • Combate insomnia
 • Are un efect benefic asupra stării de spirit

          Întâmplător, multe dintre aceste efecte ale muzicii le regăsim și într-un pahar de vin și nu este de mirare că ele merg mână în mână când vine vorba despre relaxarea de după orele de muncă.

          Cum să te bucuri de efectul terapeutic al muzicii la tine acasă?

          Nu este deloc greu să te bucuri și tu de multiplele efecte benefice pe care le are muzica. Tot ce trebuie să faci este să-ți limpezești mintea de gândurile negative și să te lași purtat de ritmul melodiei pe care o asculți. Fii prezent, nu lăsa muzica să meargă în fundal în timp ce tu te ocupi de alte lucruri. Așază-te comod, toarnă-ți un pahar de vin și pentru o jumătate de oră lasă-te purtat de ritmul muzicii.

          Experimentează cu diverse stiluri de muzică - jazz, bossa-nova, pop-rock sau orice altceva îți atrage atenția. Este chiar recomandat să ieși din zona ta de confort, să dai o șansă și altor stiluri muzicale și să te bucuri de noi ritmuri, însoțite de noi emoții și senzații. Dacă nu știi ce să alegi, cu muzica clasică nu vei putea da greș nicicând.

          Ce poate fi mai relaxant decât să asculți o piesă instrumentală sau o voce suavă în timp ce savurezi un pahar de vin? Vei simți cum presiunea de la birou și grijile unui proiect solicitant se vor risipi și îți vei încărca bateriile, pentru ca a doua zi să ai parte de o zi productivă.

          Suntem în plină vară și vin seri frumoase nenumărate, de care ar trebui să te bucuri indiferent dacă e vorba de zilele din timpul săptămânii sau de cele de weekend. Iată și alte moduri în care te poți bucura de timpul tău liber de luni până vineri:

           

          Vin seri frumoase. Ieși la o întâlnire cu…

          Vin seri frumoase. Cum poți petrece cea mai grozavă seară de unul singur

          Vin seri frumoase. Cum poți să petreci ca un președinte american 

          Nu uita de campania #vinserifrumoase. Află de aici cum poți să câștigi vin pentru tot restul verii.

          Sursa foto: Shutterstock