Vin seri frumoase. Cum faci ca prietenii să nu-ți refuze invitația la …un pahar


Nimic nu se compară cu o seară de vară în care prietenii se abat de bunăvoie de la drumul lor spre casă pentru a ciocni cu tine un pahar și a povesti, ca pe vremuri, până se crapă de ziuă. Însă, în ultima vreme, sunt tot mai rare vizitele neînsoțite de un telefon sau fără săptămâni întregi de planificare. Prin urmare, dacă vrei ca cei dragi să nu găsească motive să-ți refuze invitația la un pahar, trebuie să o faci altfel.

Creează oportunitatea ca invitații tăi să învețe niște trucuri pe care le vor folosi o viață întreagă și vei avea casa plină de oameni. Invită-ți prietenii la o seară de wine tasting la tine acasă și, cel mai probabil, va trebui să faci rost de câteva scaune în plus de la vecini.

O seară de degustare de vinuri este cu atât mai satisfăcătoare cu cât participanții știu câte ceva despre vin; partea cu adevărat grozavă este că, pentru cei neinițiați, implicarea afectivă e și mai mare - aceea va fi cina în care se vor amuza și vor învăța despre ei și, în egală măsură, despre vin.

Pentru o seară memorabilă de wine tasting la tine acasă ai nevoie de o selecție de vinuri, un tirbușon, compania potrivită, minți deschise și un plan.

Împrumută din secretele profesioniștilor

Când găzduiești propria petrecere de degustare sunt câteva lucruri pe care va trebui să le faci diferit de o degustare profesionistă (se degustă și apoi se scuipă în frapieră), dar formatul de bază e același. La majoritatea evenimentelor de degustare se folosesc între 4 și 8 vinuri care au ceva în comun, o temă care să introducă participanții într-o poveste.

În scurtul nostru ghid de mai jos, îți vom povesti ce momente ale unei degustări clasice merită introduse într-o petrecere la tine acasă; cu alte cuvinte, sfaturi utile dar și distractiv de pus în aplicare.

Cum organizezi masa

Dacă vinurile pe care le vei servi sunt de calitate, nu trebuie să-ți mai faci griji pentru modul în care așezi masa. S-ar putea însă să te ajute să creezi atmosfera propice dacă atribui câte două pahare fiecărui invitat, întocmai ca la o degustare profesionistă. Mai mult, un platou cu brânzeturi maturate, struguri și nuci, precum și niște biscuiți sărați vor fi mai mult decât apreciați pentru a pregăti palatul pentru o nouă degustare.

Cum faci selecția de vinuri

Dacă selectezi vinuri pe baza unei teme, participanții vor acorda mai multă atenție vinurilor pe care le degustă. Iată ce teme poți folosi pentru a capta interesul:

Regiune. Aici, atenția merge către caracterul unei regiuni și către înțelegerea modului cum acesta își pune amprenta asupra gustului final.

- Soi. O experiență care vă poate ajuta să învățați în profunzime caracterul unui anumit soi de vin dar și să înțelegeți mai bine prețul unuia.

- Preț. Alege un preț și invită-ți oaspeții să aducă, fiecare, câte un vin care se încadrează în el. Ca să fie și mai interesant, legați-vă la ochi ca fiecare să decidă, după gust, care este vinul favorit.

De cât vin ai nevoie pentru o petrecere de degustare

Pentru a degusta un vin e nevoie de maximum 100 ml din fiecare sortiment pentru fiecare persoană în parte. Ținând cont că o sticlă conține 750 de ml de vin, aceasta va fi suficientă pentru a satisface curiozitatea gustativă a circa 7 persoane. Să nu uităm, o degustare de vin nu este despre a experimenta la extrem virtuțile alcoolului asupra organismului ori a memoriei, ci despre a bea suficient vin pentru a destinde atmosfera și a da valențe noi unei seri obișnuite.

Iată ce etichetă de servire a vinului ar fi interesant să urmezi tu, ca gazdă:

  1. Înfășoară un șervețel în jurul gâtului sticlei pentru a stopa prelingerea vinului pe masă sau pe...hainele invitaților;
  2. Prezintă sortimentul ales ținând sticla astfel încât eticheta să fie orientată către prietenii tăi; în acest timp, povestește-le ceva interesant despre vinul ales;
  3. Toarnă vinul în pahar la ⅓ din nivel pentru ca acesta să aibă suficient loc pentru a se decanta. Rotindu-se liber în spațiul disponibil, vinul se „deschide“, permițând aromei să se concentreze în partea goală a paharului (restul de ⅔ );
  4. Apropie sticla de pahar și , la final, răsucește-o elegant, ca să eviți prelingerea vinului.

Care sunt etapele degustării unui vin și cum le puteți reproduce la petrecerea voastră?

  1. Examinarea vizuală. Acesta este momentul în care discutați despre profunzimea și nuanța culorii, despre claritate și vâscozitate sau efervescență.
  2. Examinarea olfactivă. Rotiți cu mișcări scurte paharul. Această mișcare va elibera aromele mai puțin volatile. Imediat după aceasta, mirosiți aromele eliberate. Un vin maturat va mirosi a mirodenii, lemn sau piele, în vreme ce unul tânăr vă va face să vă gândiți la flori și fructe. Un miros necaracteristic, neplăcut, de oțet, vă va da de înțeles că vinul este oxidat, conține acid acetic ori dopul său este compromis.
  3. Examinarea gustativă. Luați o sorbitură. Circa 10ml (cât două lingurițe de ceai). Plimbați vinul pe toată cavitatea bucală cam 10 secunde, după care scuipați-l (sau nu, dacă tot e vorba de o degustare informală între prieteni). Când vinul ajunge pe vârful limbii, sunt  stimulați receptorii pentru dulce. Urmează zona cu receptorii pentru acru (palatul) și apoi cea pentru gustul amar (baza limbii). Pentru a simți acel gust ușor amărui al vinului, păstrați-l în gură mai mult, cam 15 secunde. Combinația perfectă este undeva între dulce-acrișor și amărui.

Pentru a trece la următoarele vinuri, trebuie să vă neutralizați receptorii cu apă plată.

Ce e important sa le menționezi invitaților

Să o ia ușor cu degustatul. E o călătorie, fiecare vin trebuie să primească atenția cuvenită și momentul lui de glorie în dezbaterile voastre. Mai mult, ca discuțiile să se întâmple în cel mai plăcut mod, degustatul trebuie alternat cu gustările puse la dispoziție și, desigur, multă apă. Invită-i pe oaspeții tăi să distingă arome și nuanțe și, la final, poți să le citești mai multe despre originea vinului respectiv dar și o descriere a gustului demnă de un oenolog.

Bucurați-vă de vinurile prezentate și de tipul de dezbatere pe care o stârnesc ele. Despre asta ar trebui să fie o seară petrecută altfel. Nu aștepta până în weekend pentru a-ți aduna prietenii la tine acasă. O degustare de vin, vei vedea, sună suficient de intrigant și pretențios astfel încât să se autoinvite toți cei care aud de inițiativa ta.

Iată și alte moduri în care te poți bucura de timpul tău liber de luni până vineri:

Vin seri frumoase. Ieși la o întâlnire cu…

Vin seri frumoase. Cum poți petrece cea mai grozavă seară de unul singur

Vin seri frumoase. Cum poți să petreci ca un președinte american 

Vin seri frumoase. Bucură-te de relaxare totală prin terapia care nu are nicio contraindicație

Vin seri frumoase. Îmbină aromele într-o armonie a gusturilor

Vin seri frumoase. Dedică-ți seara unei activități care va întoarce toate favorurile universului în direcția ta

Vin seri frumoase. Întoarce-te la natură în fiecare zi și simte pe pielea ta beneficiile

Nu uita de campania #vinserifrumoase. Află de aici cum poți să câștigi vin pentru tot restul verii.

Sursa foto: Shutterstock