Vin seri frumoase. Cum poți petrece cea mai grozavă seară de unul singur


Cel mai important moment în viața unui om nu este atunci când bea prima bere cu tatăl său sau când se îndrăgostește pentru prima oară, ci atunci când face cunoștință cu propria persoană.

Atunci când ne gândim la jurnalul intim al unei persoane, ne vine în minte clasicul început din filmele și poveștile ușor siropoase. Să lăsăm, însă, „Dragă jurnalule” pentru poveștile de dragoste din liceu și să privim lucrurile dintr-o perspectivă ușor diferită.

Cum ajungi să faci cunoștință cu adevăratul TU

Terapia prin jurnal, cunoscută și ca terapie prin scris, implică utilizarea terapeutică a unui jurnal cu scopul de a crește nivelul conștientizării de sine și rezolvarea conflictelor interioare. Conform Centrului pentru Terapie prin Jurnal din SUA, această formă de terapie este „folosirea intenționată a scrierii reflexive pentru a îmbunătăți sănătatea mentală, fizică, emoțională și spirituală”.

Un fapt interesant este reprezentat, însă, de existența psihologilor specializați exclusiv în terapia prin jurnal, conform goodtherapy.org.

La fel ca terapia prin artă sau muzică, terapia prin jurnal reprezintă o modalitate foarte rafinată de a ajunge să te cunoști mai bine pe tine însuți, dedicându-ți câteva momente de liniște în fiecare seară, alături de un pahar cu vin.

Scrisul într-un jurnal reprezintă, în sine, o activitate profund creativă, însă cercetătorii au demonstrat că există o legătură puternică între vin și creativitate. Consumul moderat de vin accelerează procesul de rezolvare a problemelor și duce la apariția așa-numitelor „revelații bruște”.

Ce efecte are scrisul asupra minții tale

Știința ne ajută, și de această dată, să dăm răspunsul corect.

1. Scrisul îți crește IQ-ul

Un raport publicat de Universitatea Victoria din Canada a arătat că „scrisul ca parte componentă a activității de învățare corelează în mod pozitiv cu inteligența”. Scrierea într-un jurnal reprezintă o activitate de explorare a limbajului. În plus, „una dintre cele mai eficiente modalități de măsurare a inteligenței este cea cu ajutorul testelor de vocabular”.

2. Scrisul te face mai fericit

Există o legătură foarte strânsă între fericire și luciditate. Scrierea într-un jurnal te va face o persoană mai lucidă. Frustrările trecute și anxietatea își pierd sensul atunci când mintea ta devine lucidăși centrată pe prezent.

3. Te ajută să-ți atingi scopurile

Atunci când scrii un jurnal, vorbești cu tine însuți despre planurile pe care le ai, despre ambițiile, dar și despre temerile tale. Notarea obiectivelor tale pe termen scurt, mediu și lung va fi ca un semnal pentru creierul tău, fapt ce te va ajută să le îndeplinești cu mai multă ușurință.

4. Te ajută să-ți crești inteligența emoțională

Inteligența emoțională reprezintă capacitatea de a percepe și de a-ți ține sub control emoțiile. Păstrarea unui jurnal duce la o mai bună „administrare” a propriilor emoții, pe care ajungi să le conștientizezi cu ușurință, dar și la un nivel mult mai ridicat de empatie, fapt ce va îmbunătăți enorm calitatea relațiilor tale cu persoanele din jur.

5. Îți îmbunătățește memoria

Cuvintele sunt reprezentările ideilor tale. Mintea ta compune și recompune ideile în timp ce scrii în jurnal, fapt ce îți stimulează creierul să-și amintească ideile precedente.

6. Te ajută să te vindeci

Scrisul este una dintre cele mai simplă căi către vindecarea emoțională și fizică. Specialistul James Pennebaker, autor al cărții „Writing to Heal”, a observat o îmbunătățire a sistemului imunitar în cazul persoanelor care erau angrenate în diferite exerciții de scriere. „Atunci când traducem o experiență în scris, acea experiență devine digerabilă”, spune Pennebaker.

7. Îți oferă încredere în propriile forțe

Atunci când scrii în jurnal despre o experiență pozitivă, subliniezi, practic, faptul că în viața ta s-a întâmplat un lucru îmbucurător. Atunci când scrii despre o experiență negativă, imaginile difuze din mintea ta cu privire la acea experiență prind contur, iar creierul tău dezvoltă strategii pentru a face față în viitor unor situații similare. Ambele situații te ajută să-ți dezvolți o mare încredere în propriile forțe.

Cum începe marea aventură a cunoașterii de sine

Scrisul nu este doar o activitate terapeutică, el poate să-ți scoată la iveală creativitatea. Nu trebuie să ai talent la scris, nu ai nevoie de un jurnal îmbrăcat în piele sau de un stilou cu peniță de aur (deși, desigur, nimănui nu i-ar displăcea asta). Tot ce trebuie să ai la tine sunt gândurile tale.

Poți începe această joacă cu tine și cu mintea ta sub forma unui jurnal, a unei mici colecții de poezii sau poți să-ți scrii propria poveste. E un proces intim, iar ca să prinzi curaj să-ți explorezi gândurile și sentimentele prin scris, include în rutină un pahar de vin. După cum am aflat din rândurile de mai sus, vinul și creativitatea au o relație excelentă.

Odată ce ți-ai intrat în ritm, începe să scrii scrisori oamenilor dragi aflați la kilometri distanță – va fi și mai plăcut momentul când vei declanșa corespondențe profunde și vei aștepta cu nerăbdare momentele în care vei verifica dacă ai un plic în poștă.

Pentru tine, vin seri frumoase. Trebuie doar să te bucuri de ele. Mai vezi și alte moduri în care îți poți petrece altfel serile de după muncă:

Vin seri frumoase. Ieși la o întâlnire cu…

Nu uita de campania #vinserifrumoase. Află de aici cum poți să câștigi vin pentru tot restul verii.


Foto: shutterstock.com/Rawpixel.com