Vin seri frumoase. Ieși la o întâlnire cu...


Pentru acele seri în care ai nevoie de câteva momente de tu cu tine, îmbracă-te ca pentru o întâlnire amoroasă  ca să îți comunici, sublimal, că timpul pe care urmează să îl petreci e prețios și alege ca primă destinație o librărie. Îmbată-te cu mirosul de tipar și de cărți, scanează raftul cu best sellers și alege acea carte care te intrigă.

De aici începe cu adevărat seara ta. Urmează să te cufunzi în gândurile intime ale unui scriitor, așa că răsfoiește cartea și alege la întâmplare un cadru descris. Nu-i așa că ar fi de-a dreptul autentic să încerci să o citești într-un spațiu similar celui asupra căruia ți-ai oprit privirea?

Lectura poate căpăta veleități neașteptate dacă este consumată într-un ritual care sfidează banalul. Pentru asta ai nevoie de un spațiu și de un partener tăcut, un pahar de vin, care să facă imersiunea cât mai reală. Alege un loc neconvențional și totodată comod, unde poți să savurezi fiecare cuvințel:

 • Un skybar, unde toate simțurile îți pot fi stimulate - privești apusul și vezi, efectiv, imaginea panoramică a orașului care vibrează în ritmul lui obișnuit, în vreme ce tu, de acolo sus, ai libertatea să dai ce înțeles vrei serii tale prin lectura pe care ai ales-o și un pahar de vin;
 • Un loc care impresionează prin arhitectură, așa cum este bistro-ul de la ultimul etaj al celei mai populare librării din Estul Europei.

 • Muzeul de Artă Contemporană poate fi exact ceea ce cauți. Intri la expoziția curentă și îți pregătești mintea și corpul pentru o experiență culturală și mai personală. Apoi, îți alegi un scaun într-un colț, și  începi să înfuleci, de-a dreptul, paragrafele. Muzeul, ca toate muzeele se va închide. Îndreaptă-te către cea mai apropiată terasă, reunește-te cu paharul de vin și continuă povestea;
 • Grădina botanică poate fi oaza de liniște ideală pentru a citi o carte într-o seară de vară. E ușor să te cufunzi în orice subiect atunci când ești înconjurat de armonie;
 • Un showroom de mobilă. Da, ai citit bine. Astfel de locuri recrează atmosfera unui cămin și poți să te plasezi în orice cameră îți imaginezi că s-ar potrivi mai bine acțiunea din cartea ta. Schimbă settingul când se schimbă cadrul spațial în carte și vei simți un soi de adrenalină foarte plăcută.

Cititul nu este doar relaxant, e și un bun exercițiu pentru creier, în vreme ce vinul, conform studiilor, întârzie îmbătrânirea acestuia.

Cine citește în fiecare seară...departe ajunge

Unii dintre cei mai de succes oameni din lume, ca Bill Gates sau Oprah Winfrey, despre care am putea crede că lucrează de la răsăritul soarelui până târziu în noapte, îşi rezervă puţin timp pentru plăcerile lor. Una dintre aceste plăceri? Lectura. Nici nu e de mirare că oamenii care au excelat în domeniul lor şi-au rezervat zilnic timp pentru a-l dedica lecturii şi pentru a se deconecta de la viaţa lor agitată.

3 studii diferite spun că vinul și cărțile sunt cea mai bună combinație pentru relaxare

Cititul te ajută nu doar să descoperi poveşti noi, ci contribuie şi la risipirea stresului şi anxietăţilor, afecţiuni de care suferim cu toţii într-un secol al vitezei. Cercetătorii de la Universitatea din Sussex, Marea Britanie, au descoperit că doar şase minute petrecute în compania unei cărţi bune reduc nivelul de stres cu până la 68%.

Lectura duce la o liniştire atât a minţii, cât şi a inimii. Atunci când suntem absorbiţi de paginile unui roman, pulsul inimi, precum şi tensiunea din muşchi se diminuează considerabil.

Mai mult decât atât, un studiu publicat în anul 2004 de un grup de cercetători de la Universitatea College London a scos la iveală faptul că persoanele care beau un pahar de vin pe săptămână au „mintea mai ascuţită”. Însoţirea unei cărţi cu un pahar de vin parfumat şi cu un gust rafinat este, în acest context, aproape imperativă, deoarece ne ajută să înmagazinăm mai bine informaţiile parcurse.

De altfel, o altă cercetare făcută de o echipa de neurologi de la Universitatea de Medicină Charite din Berlin, a relevat faptul că un ingredient din vinul roşu – resveratrolul – are efecte benefice asupra memoriei. El are o influenţă pozitivă asupra hipocampului, o parte a creierului vitală în procesul de memorare şi învăţare.

6 lecturi clasice și vinurile care le complimentează

Cărţile cu adevărat bune au capacitatea extraordinară de a ne însoţi gândurile mult după ce am ajuns la prolog, motiv pentru care merită să fie însoţite de o băutură pe măsură. Dacă nu ştii ce să alegi, noi îţi sugerăm 6 titluri de romane a căror poveste să o împleteşti cu câte un pahar de vin :

 • Cabernet-Sauvignon - Marele Gatsby de F. Scott Fitzgerald

Culoarea intensă a vinului Cabernet Sauvignon este într-un acord perfect cu petrecerile fastuoase pe care misteriosul Gatsby le găzduia în vila sa impunătoare. Vei cunoaşte un personaj cu un aer aparte şi care se află pe un loc privilegiat în literatura universală.

Te poţi pierde uşor în viaţa complicată a milionarului Jay Gatsby, iar un vin cu aromă bogată, dominată de cireşe negre şi completată de note fine de condimente exotice, aşa cum este Cabernet Sauvignon, este un companion perfect pentru ea.  

 • Chardonnay  - ...Să ucizi o pasăre cântătoare de Harper Lee

Romanul „...Să ucizi o pasăre cântătoare” a scriitoarei americane Harper Lee pune în faţa cititorului probleme serioase prin ochii unei copile zvăpăiate. Un roman plasat de criticii din întreaga lume într-o listă a cărţilor pe care oricine trebuie să le citească de-a lungul vieţii se îmbină cu un vin la fel de special.

Îţi recomandăm să savurezi cartea alături de un Chardonnay, cu o aromă intensă dominată de flori şi fructe exotice. Aşa cum o cină delicioasă se serveşte alături de un vin de calitate, şi o carte specială se va potrivi perfect cu un gust plin, cu note de migdală şi vanilie, ca cel al Chardonnay-ului.

 • Merlot – Minunata lume nouă de Aldous Huxley

Aroma fină de micșunea şi saftian, cu nuanţe de mure şi trandafir, va fi un tovarăş de drum de nădejde în „Minunata lume nouă”. Romanul science-fiction despre o societate în aparenţă perfectă este una dintre lecturile recomandate de criticii din lumea întreagă.

O seară cu adevărat altfel, petrecută în „Minunata lume nouă” şi cu un pahar de Merlot te va deconecta de la grijile cotidiene şi îţi va oferi o clipă de linişte binemeritată.

 • Pinot Grigio – La răscruce de vânturi de Emily Bronte

O poveste de dragoste se îmbină într-o armonie perfectă cu un vin alb, de o culoare galben-pai deschis. Pinot Grigio, un vin revigorant ca adierea de vânt, trebuie savurat cu toate simţurile. Aşa este şi romanul scriitoarei britanice Emily Bronte, care ne prezintă o dragoste care răzbeşte peste timp şi care emoţionează orice cititor.  

 • Pinot Noir – Un veac de singurătate de Gabriel Garcia Marquez

Roşul-purpuriu al vinului Pinot Noir şi aromele sale complexe de căpşuni, violete şi zmeură se vor potrivi de minune cu romanul „Un veac de singurătate” al scriitorului columbian Gabriel Garcia Marquez. Istoria satului Macondo ne este dezvăluită cu măiestria unui scriitor de Nobel, iar lectura acestui roman va fi potenţată de un vin special, aşa cum este Pinot Noir.

 • Sauvignon – Portretul lui Dorian Grey de Oscar Wilde

Singurul roman al lui Oscar Wilde, „Portretul lui Dorian Grey”, este o adevărată încântare pentru orice cititor. Filă după filă te vei pierde în viaţa personajului eponim, iar cu un pahar de Sauvignon în mâna, nici nu vei simţi când ai ajuns la ultima pagină. Aroma vinului, cu accente de grapefruit, lime şi nuanţe florale discrete, este exact ce avem nevoie pentru o seară altfel.

Tu ce carte ai citi în compania unui pahar de vin?

Nu uita de campania #vinserifrumoase. Află de aici cum poți să câștigi vin pentru tot restul verii.


Sursă foto: shutterstock.com