Vin seri frumoase. Îmbină aromele într‐o armonie a gusturilor


Ce poți să faci ca să îți realimentezi plăcerea de a găti sau, pur și simplu, ca să înveți să gătești sănătos și delicios, fără prea mult dezastru în bucătărie? Încearcă un curs de gătit ca să-ți antrenezi papilele gustative și să afli secretele gătitului simplu, dar sofisticat.

Nu lăsa timpul să treacă fără să te bucuri de el la adevărata lui valoare și, în loc să comanzi repede ceva de la un restaurant care face livrări, pregătește-ți o cină cu care să te răsplătești la final de zi. Mai mult decât atât, studiile sugerează că îmbinarea îngredientelor este o activitate prin care te poți elibera de stres și anxietăți.

Iată 10 motive pentru care un curs de gătit va aduce un plus de savoare serilor tale:

  1. Te-ai putea întreba cum te poate ajuta gătitul și statul în bucătărie, printre cratițe, să scapi de stres. Ei bine, este vorba despre o implicare totală într-o activitate, timp în care mintea poate să ia o binemeritată pauză și să se elibereze de emoțiile negative. Nivelul cortizolului, hormonul stresului scade, iar gândurile negre și grijile se risipesc total în timp ce toci legume pentru un ratatouille ușor, de vară.
  2. Nu depinzi de programul restaurantelor și îți poți încânta papilele gustative la orice oră din zi sau din noapte.
  3. Unele ingrediente pe care le folosești în bucătărie contribuie la eliminarea stresului. Folosește portocala, lămâia și rozmarinul pentru efectele lor energizante, sau lavanda și salvia pentru mirosul lor care te poate calma instantaneu după o zi încărcată. Dacă simți că starea ta de spirit a avut de suferit pe parcursul zilei, la birou, gătește ceva în care să folosești mentă sau busuioc, îți vor oferi o stare de bine și vei uita de proiectul acela care are deadline-ul în câteva zile.
  4. În fiecare seară îți poți prepara alt fel de mâncare și de fiecare dată ai parte de o nouă provocare, la finalul căreia primești un adevărat festin.
  5. Un studiu realizat în 2004 de o echipă de cercetători britanici a scos la iveală faptul că persoanele care participă la cursuri de gătit au o capacitate mai mare de concentrare și au inclusiv o stimă de sine mai ridicată, deoarece reușitele de la cursuri le conferă încredere în forțele proprii.
  6. Dacă alegi să-ți prepari singur mâncarea, știi exact ce ingrediente folosești și ai parte de mese mult mai sănătoase, deci lipsite de aditivi și conservanți.
  7. Prietenii tăi vor fi absolut încântați să guste din preparatele tale iar tu cu siguranță te vei simți împlinit atunci când, cu ochii mari și plini de mirare te vor întreba: ”Tu ai gătit asta?
  8. Îți satisfaci orice poftă culinară, pentru că devii propriul tău chef, care poate face minuni cu câteva ingrediente în aparență banale. În plus, dacă ți-e poftă de eclere când orice cofetărie e închisă, ți le poți face chiar tu acasă.
  9. Ai loc să-ți manifești creativitatea. În bucătăria ta urmezi propiile reguli și ești liber să experimentezi din plin cu arome, ingrediente și tehnici de gătit. Poți privi această încăpere ca pe propriul tău laborator de chimie, unde unele combinații devin adevărate bombe de savoare.
  10. Cunoști în cadrul cursului de gătit o mulțime de persoane noi și interesante cu care vei împărtăși plăcerea de a combina ingrediente.

Pentru cei îndrăgostiți de arta culinară replica dată de actrița Amy Adams în filmul ”Julie și Julia” a devenit o adevărată mantra: ”Știi ce îmi place mie la gătit? Îmi place că la finalul unei zile în care nimic, absolut nimic, nu este o certitudine, poți să vii acasă și să știi sigur că dacă amesteci gălbenușuri de ou cu ciocolată, zahăr și lapte, vei obține o cremă densă. Asta îmi dă o stare bună”, spune Amy Adams în această comedie savuroasă.

De altfel, pregătirea mâncării nu trebuie să aibă nimic de-a face cu stresul și presiunea, motiv pentru care atunci când pregătești o masă gustoasă, ar trebui să începi prin a-ți turna un pahar de vin.

Ce se întâmplă, de fapt, la un curs de gătit

Curios în legătură cu ce se întâmplă, efectiv, în cadrul unui curs de gătit? Te ajutăm noi să îți faci o idee. Un curs durează câteva ore, aproximativ trei, timp în care gătești mai multe feluri de mâncare, între 3 și 5.  Aceste ore de gătit se desfășoară într-o atmosferă relaxată în cadrul căreia un chef trece pe la bancul de lucru al fiecărui participant și îi oferă informații despre rețete.

Ai la dispoziție toate ingredientele de care ai nevoie pentru a găti respectivele feluri de mâncare și primești informații în legătură cu tehnicile de gătit pe care trebuie să le utilizezi. Deși există un obiectiv clar stabilit de la început, nu trebuie să te simți presat dacă nu termini la timp, majoritatea cursanților sunt amatori și vor să petreacă o seară plăcută și să cunoască oameni care le împărtășesc pasiunea pentru bucătărie.

La final, ai ocazia să guști din preparatele tuturor participanților și să schimbi păreri despre mâncărurile gătite. Așadar, e o ocazie excelentă să te bucuri de mâncăruri speciale în compania unor oameni noi.

Cum să potrivești vinul cu mâncarea pe care o pregătești

Este știut deja faptul că vinul are capacitatea de a îmbogăți și de a complimenta aromele preparatelor. Cum vinul are și o mulțime de beneficii pentru sănătate, o seară în care pregătești o cină gustoasă pe care o alături unui vin bun devine una în care uiți de grijile de la birou și îți amintești de micile bucurii ale vieții.

Ca să simți că ai furat meserie cu adevărat, cere la cursurile de gătit sfaturi de wine pairing pentru preparatele pe care le înveți și bucură-te de gustul mâncării potențat de vinul perfect ales. Consultă și ghidul nostru de potrivire a vinului cu mâncarea pentru a afla mai multe despre asocierile dintre vin și mâncare ce vor potența savoarea cinelor tale.

Ar fi păcat să te bucuri de relaxare și activități plăcute doar în timpul weekendului. Nu uita că vin seri frumoase pentru cei care știu să se bucure cu adevărat de ele, indiferent că este luni, marți sau sâmbătă. Iată și alte moduri în care te poți bucura de timpul tău liber de luni până vineri:

Vin seri frumoase. Ieși la o întâlnire cu…

Vin seri frumoase. Cum poți petrece cea mai grozavă seară de unul singur

Vin seri frumoase. Cum poți să petreci ca un președinte american 

Vin seri frumoase. Bucură-te de relaxare totală prin terapia care nu are nicio contraindicație

Nu uita de campania #vinserifrumoase. Află de aici cum poți să câștigi vin pentru tot restul verii.

Sursa foto: Shutterstock